Monday, February 11, 2013

kini dan esok


" You must be in the deepest dark to find the light "

Hi.
haa. quote ini samalah ertinya macam peribahasa/pantun melayu;

" Berakit- rakit ke hulu,
Berenang-renang ke tepian,
Bersakit-sakit dahulu,
Bersenang-senang kemudian "

Berrmaksud, untuk senang, selalunya akan ada waktu susahnya dahulu.
Tidak akan ada senang berguling-guling begitu sahaja.

Kadang-kadang kita hanya fikir nasib kita sekarang seperti penat bekerja lah, penat belajar lah.
But at end of the day, the pay slip yang kita dapat tu la buatkan rasa susah tu terangkat dari bebanan kita.
Yes, kalau nak diikutkan ada yang kerja teruk tapi dapat gaji yang tak seberapa.
Ada saja yang mengeluh.

Tapi kalau pandai menguruskan kewangan sendiri, mungkin tidak akan rasa sempit.
Sebab kalau nak suruh majikan naikkan gaji instantly memang tak dapat la kan.
And worst,gaji naik, lepas beberapa hari tiba-tiba barang harian naik.
So, financial management itu penting.

Sakit-sakit dahulu, kumpul duit untuk kahwin misalnya. 
Kadang-kadang tu ada yang sampai cut entertainment expense kan.
But its worth a while .
Bila da kahwin, bole je ber'entertainment' bersama kan.

Ada macam-macam pandangan orang tentang hal ini.
Yang penting diri anda sendiri bagaimana mahu menilai masa sekarang dan merancang masa hadapan.

xoxo,
Cydah

No comments:

Post a Comment